فهرست مطالب
بستن همه <|> باز کردن همه
گرچه ویژگی های منحصربه فرد سازه ال اس اف برتری های شاخصی نسبت به دیگر انواع سازه های مرسوم فولادی و بتنی و یا دیگر روش های نوین ساخت اسکلت و پیکره ساختمان دارد، ولی از طرفی محدودیت هایی نیز در طراحی معماری این سازه ها می بایست در نظر گرفته شود. برخی از این محدودیت ها مربوط به شکل و ساختار کلی سازه های سبک فولادی است و برخی متوجه به ماشین آلات، ورق های موجود در بازار و دیگر عوامل مرتبط با تولیدکننده است.
درنتیجه بخشی از محدودیت ها و ویژگی هایی که در این بخش مطرح می شود با در نظر گرفتن ماشین آلات در دسترس فعلی شرکت اسپید سازه و دامنه تولید، طراحی و همچنین محدودیت تهیه ورق با ضخامت ها و مقاومت های گوناگون است و این شرایط الزاماً شامل کلیه سیستم ها و روش های متنوع سازه های سبک فولادی نمی گردد.
همان طور که ذکر شد بهتر است با شرایط فعلی تا سه طبقه و هر طبقه تا 3.5 متر طراحی و تولید نگردد. این امر ممکن است به بسیار محدودکننده به نظر بیاید ولی ساختمان های زیادی نیز ساخته می شود که نیازی به طبقات بیشتر و یا ارتفاع بلندتر نداشته و این مقدار برای آن ها کافی است و در ساختمان های یک طبقه، ارتفاع دیوار را تا 4.5 متر نیز می توان طراحی نمود.
وزن سبک سازه و کاربری معمول این ساختمان ها بار زنده در نظر گرفته شده در طراحی را به بارهای مسکونی و اداری محدود می کند و البته با در نظر گرفتن تقویت های ویژه می توان آن را تا بارهای اداری پرتجمع و ساختمان های عمومی و آموزشی افزایش داد ولی اعمال بار زنده پارکینگ روی کف ساختمان LSF امکان پذیر نیست.
همچنین امکان نصب تجهیزات بسیار سنگین گرمایشی و سرمایشی، تجهیزات مخابراتی و مخازن گوناگون روی بام ساختمان با سازه سبک با محدودیت همراه است و نیز امکان در نظر گرفتن جرثقیل سقفی در سوله های LSF با استفاده از دیوارها نیز وجود ندارد.
ویژگی های خاص سازه های سبک سرد نورد آن ها را در برابر فشارهای جانبی مانند فشار جانبی خاک در ترازهای زیرزمین و فشار جانبی آب در مخازن و استخرها آسیب پذیر می کند و استفاده از این سازه زیرزمین به تنهایی توصیه نمی شود. همچنین ضربه ناشی از برخورد هرچند آرام خودرو در پارکینگ هایی که چند خودرو و با چند فرمان در آن ها پارک کرده و داخل و خارج می شوند نیز می تواند خسارت های جدی به سازه وارد کند که از این امر نیز باید اجتناب گردد. ولی می توان پارکینگ هایی در همکف ساخت خودرو مستقیم به آن واردشده و مستقیم خارج شود، البته با قرار دادن حفاظ هایی در محل های ضربه پذیر احتمالی.
در سیستم دیوار باربر با توجه به عدم وجود تیرها و ستون ها نیاز است در هر بخش از ساختمان در حداقل دو طرف روبری هم دیوار وجود داشته باشد روی این دیوارهای تیرک ها یا خرپاها (بسته به تخت بودن یا شیب سقف و البته دهانه) قرار خواهد گرفت. در ساختمان های یک طبقه با سقف شیب دار (و با تمهیداتی در سقف های تخت) دهانه می تواند تا حدود 12 متر طراحی شود. در ساختمان های چندطبقه بهتر است دهانه های طبقات پایین بیشتر از 5.5 متر (حداکثر6 متر) نباشد و طبعاً طبقه آخر می تواند مانند توضیح قبلی تا 12 متر باشد.
همان طور که در بالا ذکر شد ازآنجاکه در هر محیط از معماری ساختمان نیاز به دیوار در دو طرف روبروی هم و ترجیحاً جهتی که دهانه کمتری ایجاد می کند داریم. ابعاد عرضی بازشوهای در و پنجره در دیوارهای باربر محدود است و نمی تواند بسیار بزرگ باشد، البته با تقویت نعل درگاه ها با ورق امکان افزایش عرض تا حدودی وجود خواهد داشت. همچنین ازآنجاکه وجود نعل درگاه در این سیستم ضروری است، ارتفاع بازشوها نمی تواند تا انتهای بالایی دیوار باشد و متناسب با باربری دیوار و مقدار آن، بخشی از ارتفاع بالای بازشو به نعل درگاه اختصاص می یابد. بدیهی است ارتفاع پنجره ها در پایین محدودیت سازه ای ندارد و می تواند تا کف امتداد یافته و به اصطلاح قدی باشد.
یکی از مزیت های اصلی سازه ال اس اف، وزن کم آن است، پس بهتر است در انتخاب و به کارگیری مصالح سفت کاری و نازک کاری ساختمان ازنظر وزن دقت شود و ترجیحاً مصالح سبک تر و کم ضخامت تر درنظرگرفته شود تا این ویژگی نقض نگردد. گرچه ازلحاظ تکنیکی محدودیتی برای استفاده از انواع مصالح سنتی یا جدید و خشک وجود ندارد، لیکن دقت در انتخاب و حساسیت در اجرای آن از لحاظ مقدار (به طوری که بیش از میزان موردنیاز نباشد) حائز اهمیت است.
وزن کم سازه و ساختمان، اثر شتاب زمین هنگام زمین لرزه و نیروی جانبی ناشی از آن را به صورت قابل ملاحظه ای کم می کند، درنتیجه معمولاً در تحلیل و طراحی سازه های ال اس اف بیشتر اثر جانبی نیروی باد حاکم است. مهاربندی منحصربه فردی که در اسکلت ال اس اف نیوزلندی به کار گرفته می شود (به صورت میان قاب) در طراحی سازه امکان مهار این نیروها را ممکن می سازد و البته مصالح خشک تخته ای (مانند OSB ، سمنت برد، گچبرگ، منیزیم برد و ...) که برای پوشش خارجی و داخلی به کار می رود نیز به کمک می آید و اثر آن ها نیز در طراحی قابل محاسبه و اعمال است.
با ما در ارتباط باشید
|