ال اس اف چیست؟
سازهای فلزی، متشکل از دیوارهای باربر و تیرکها و خرپاهای سقف و ساختهشده از بخشهای مختلف سازهای همچون:
- ستونکهای عمودی (استاد) در دیوارها
- اعضای افقی ابتدایی، انتهایی و میانی (رانر یا تراک) در دیوارها و خرپاهای بلند
- اعضای بادبندی و مورب (بریس و وِب) در بادبند دیوارها و روفپنلها، نعل درگاهها و اعضای میانی خرپاها
- تیرکهای اصلی و کلافها و کمرکشهای آنها در جویستپنلها
- اعضای افقی سقف شیبدار (پرلین یا لاپه) و کلاف آنها در روفپنلها
از مقاطع سبک که بهصورت نورد سرد از ورق فولادی کم ضخامت گالوانیزه تولید گردیده و با پیچ به یکدیگر متصل شده است.
این تعریف ساده و کلی در بخشهای مختلف این سایت بهصورت مفصلتر شرح دادهشده است.(مطالعه بیشتر در ویکی پدیا)
لازم به توضیح است کلیه مطالب سایت پیرامون سازه ال اس اف در محدوده تولیدات و توانمندیهای این شرکت بوده و حاصل مطالعات و تجربیات مدیران و کارشناسان این شرکت است. این مطالب ممکن است تعاریف جامع و کاملی از سازه و ساختمان ال اس اف نباشد.
کاربرد و مزایا – سازه سبک فولادی LSF:
برتریهای یک ساختمان با اسکلت قاب فولادی سبک LSF نسبت به ساختمانی با اسکلت فولاد گرم، بتن مسلح، سازه چوبی و یا مصالح بنایی رایج بسیار زیاد است در این قسمت فقط مزایای سازه (اسکلت) این ساختمان بررسی میگردد:
- سبکی و وزن کم سازه: اصلیترین مزیت سازه ال اس اف همانگونه که در نام آن نیز اشارهشده سبک بودن آن است. وزن کم سازه محاسن متعددی دارد، همچون : صرفهجویی در مصرف مصالح، سرعتبالای تولید و اجرا، سهولت در مونتاژ و نصب، حمل و جابجایی آسان قطعات، افزایش ایمنی هنگام ساخت، کاهش ریسک اشتباهات طراحی و تولید حین اجرا (ناچیز بودن ضرر جایگزینی قطعات)، امکان ساخت و اجرا در مکانها و محیطهای گوناگون، امکان ساخت بهصورت اضافه طبقه (اضافه اشکوب) روی همه بناها حتی ساختمانهای قدیمی.
- سرعتبالای اجرا: دومین مزیت مهم اسکلت LSF که در نام شرکت ما به آن اشارهشده، سرعتبالای در تولید و اجرای آن است، همانطوری که در بالا اشاره شد بخش مهمیاز این خصوصیت مرهون وزن کم سازه است که کار را در مراحل اجرایی بسیار سریع و آسان مینماید. ضمن آنکه ویژگیهای طراحی سازه ال اس اف مانند انتقال بار سقفها بهوسیله دیوارهای باربر، تیر ریزی یکطرفه با جویستهای نزدیک به هم و عرشه فولادی روی، خرپاها و روفپنلها و آماده بودن فریم انتظار در و پنجره و نعل درگاه آنها در کلیه دیوارها، موجب میگردد ضمن اینکه ساخت اسکلت و آمادهسازی آن برای ادامه کارهای ساختمان بهسرعت انجام میپذیرد، دیگر عملیات ساختمانی تسریع یافته، تکمیل ساختمان زودتر و طبعاً بهرهبرداری و یا بازگشت سرمایه سریعتر محقق گردد.
- نسبت بالای مقاومت به وزن عضو: وزن هر متر از یک پروفیل گالوانیزه سرد نورد شده با توجه به ضخامت اندک آن بسیار کم و به نسبت مقاومت آن در جهتها و بارهای گوناگون بهتناسب بسیار خوب است. ضمن آنکه سبک بودن قطعات حمل و جابجایی در هنگام تولید، مونتاژ و نصب را بسیار آسان و کمهزینه میکند.
- مقاومت در برابر خوردگی، پوسیدگی و جانوران موذی: فولاد و بخصوص ورق فولادی با پوشش گالوانیزه گرم در برابر حشرات و جوندگان نفوذناپذیر بوده و ازآنجاییکه دارای قابلیت جذب رطوبت نیست، زمینه مناسب برای رشد کپک و انگلهای زیانبار در آن وجود ندارد. همچنین پوشش کافی فلز روی Zinc، قطعات را در برابر خوردگی و زنگزدگیهای نمکی، اسیدی و … بسیار مقاوم میکند. از طرف دیگر عدم جذب رطوبت مانع مشکلاتی مثل اعوجاج، انقباض و پیچخوردگی قطعات و صدای جیرجیر کف، شکمدادگی دیوارها و ترک درایوال که معمولاً در سازههای چوبی رخ میدهد، خواهد شد.
- طول اعضا: ازآنجاکه سازه LSF بهصورت رول فرمینگ از کویل ورق گالوانیزه تولید میگردد، تولید هر قطعه در طول دلخواه موجب صرفهجویی در مصرف فولاد با حذف اورلپها و پرت برش و غیره میشود. همچنین این امر سرعت تولید و اجرا را بالابرده و کیفیت اجرا همچون ترازی، ریسمانی؛ شاقولی و گونیایی قسمتهای مختلف را تسهیل مینماید. تنها محدودیت اسکلت ال اس اف، محدودیت طول اعضاست که به دلیل شرایط حمل اجتنابناپذیر است.
- متریالی غیر آتشزا و نا سوختنی: فولاد ماده سوختنی نیست و هنگام آتشسوزی بهعنوان سوخت عملنکرده و دود مواد سمینیز منتشر نمیکند.
- مزیتهای زیستمحیطی: فولاد مصالحی است که صد درصد قابل بازیافت بوده و تولید آن به روش نورد سرد و نصب آن با پیچ انرژی کم (الکتریکی) مصرف کرده و انرژی گرمایی نیز آزاد نمیکند.
- پیش ساختگی و تولید انبوه: تولید صنعتی و کارخانهای سازه LSF (البته با ماشینآلات تماماتوماتیک و بهصورت CAD/CAM) با توجه به مزیتهای طراحی و تولید، بسیار سریع و ساده بوده و نیز میتوان در مقیاس انبوه و با سرعت زیاد ساختمانهای تیپ و یا متفاوت را تولید و به محلهای اجرا ارسال نمود.
- عدم تأخیر ناشی از وضعیت آبوهوا: ازآنجاکه این سازه مانند بتن محدودیت اجرا در دماهای بالا و یا یخبندان ندارد و در مقایسه با سازه فلزی گرم معمولاً نیاز به جرثقیل ندارد در بیشتر شرایط آبوهوایی عملیات مونتاژ و نصب متوقف نمیگردد. ضمن آنکه تولید در کارخانه بدون توجه به بدترین شرایط هم بیوقفه ادامه خواهد داشت.
- عدم نیاز به فونداسیون حجیم: سبک بودن سازه و تقسیم بارهای وارده بهوسیله دیوارهای باربر که در طول نسبتاً زیاد این دیوارها اعمال میگردد، موجب عدم نیاز به فونداسیونهای حجیم معمول در سازههای دیگر میگردد. بهطوریکه در ساختمانهای روی زمین یک پی گستره باضخامت کم و حتی در مواردی فقط با یک مش در پایین، یا شناژهای بتن مسلح در ابعاد بسیار جزئی و حداقل آرماتور و یا ترکیب این دو (پی گسترده و شناژ) لازم است و نیز در اضافه طبقات در صورت وجود دال بتنی مناسب روی سقف ساختمان موجود همین دال معمولاً برای اتصال سازه ال اس اف کافی است و در صورت عدم وجود دال بتنی یا مناسب و کافی نبودن آن، اجرای یک شاسی فلزی (معمولاً با پروفیل قوطی) برای اتصال سازه به آن کفایت میکند. این امر هزینه، زمان و مصالح مصرفی و دردسرهای ناشی از نیروی کار سنتی را بسیار کاهش میدهد.
موارد بالا تنها بخشی از مزیتها و ویژگیهای مثبت سازه ال اس اف بود نکات جزئی فروانی نیز وجود دارد که ذکرآنها خارج از حوصله یک وب سایت است.